Weg met de stress

Er is niets mis met een druk en vol werk- en privéleven. Zolang het in balans is en je ervan geniet. Maar soms slaat die weegschaal door naar de verkeerde kant. Je voelt je gejaagd, staat bij vlagen stijf van de spanning, bent prikkelbaar en soms onverklaarbaar emotioneel.

Welkom bij de club: stress komt in de beste families voor. Maar het laatste wat je wil, is in een burn-out belanden.

Heb jij je voorgenomen om in 2023 minder stress te ervaren?

Lees dan deze 10 manieren om stress te voorkomen.

De eerste 3 tips delen we hier, de rest kun je lezen in het artikel

Weg met de stress Lof magazine

1.Beweeg

Wandel, zwem, loop hard, ga naar de sportschool of doe aan yoga. Dat stimuleert de aanmaak van endorfine, het hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Ook neemt door beweging de aanmaak van het stresshormoon cortisol af en verbetert je geheugen en concentratievermogen.

2. Slaap voldoende

‘s Nachts herstellen je lichaam en geest zich. Helaas is het bij stress veel moeilijker om goed te slapen. Een paar tips: ver- mijd fel licht, en met name het blauwe licht van schermen tot twee uur voordat je naar bed gaat, neem een warme douche, lees een boek of luister naar rustgevende muziek.

3. Hou op met piekeren

En met je druk maken over zaken die waarschijnlijk toch nooit gaan gebeuren. Lukt dat niet, stel dan een piekerkwartiertje in, liefst aan het eind van de middag. Noteer gedurende de dag alle piekergedachten die je hebt en ga er dat kwartier, en alleen dat kwartier, eens lekker uitgebreid op kauwen.

 

Dit artikel verscheen in Lof Magazine Vrouwen met kracht. De komende tijd zullen we de leukste artikelen uit de laatste Lof magazines delen.

Lees het hele magazine:Lof Magazine 2020 Vrouwen met kracht

Bronnen: W. Schouten en J. Schouten, Enjoy your life, f*ck the stress, Thema, 2018 / P. van der Veen, Vandaag nog blij met jezelf, Thema, 2020