Edith &

Fabienne

Edith Nordmann, Managing Partner bij ACG International nomineerde Fabienne Wikler, Manager Risk Advisory bij Deloitte.

Edith over Fabienne

Fabienne is een next generation rolmodel omdat zij authentiek is en oprecht geïnteresseerd in het welzijn van anderen. Ze helpt vrouwen zowel bij een carrièrestap als ook als het gaat om het handelen van het gezin. Zij laat zien dat het prima mogelijk is om liefdevol voor een gezin te zorgen en tegelijkertijd een carrière na te streven. In het bedrijfsleven neemt ze geen blad voor haar mond en overtuigt zij door kwaliteit, rechtlijnigheid en de normen en waarden waarvoor zij staat. Ze geeft aan een balans tussen werk en familie belangrijk te vinden. Zij wordt daarvoor extra gewaardeerd, klanten vragen echt om haar en ze levert perfect werk naast de gewenste tijd voor haar gezinsleven.

Mijzelf herken ik zeker in haar. Ik studeerde toen ik drie jonge kinderen had en ook ik heb ervaren dat het hebben van een gezin niet in de weg hoeft te staan van een carrière. In tegendeel! Je geeft als moeder juist van meet af aan het goede voorbeeld aan jouw kinderen – the next generation. Het is niet óf het een óf het ander, het kan echt allebei. Scherp en geconcentreerd op het werk, liefdevol en gezellig thuis en daarbij het vrouw en moeder zijn duidelijk uitdragen. Wel eerder naar huis om de kinderen van school te halen en naar huis te brengen en dan na acht uur, als de kinderen in bed liggen, weer aan het werk tot in de kleine uurtjes. Het kan prima, het maakt je beter, zowel thuis als ook in de je carrière. Je weet duidelijk waarvoor je het doet, het is voor thuis en op het werk een “burning desire” en niet omdat de sociale conventies dit van je vragen. Fabienne leidt haar familieleven en streeft haar carrière ook precies zo na. Uit overtuiging en met een enorme drive, naast besturen en vrijwilligerswerk.

In de huidige tijd voelen sommige vrouwen zich bijna gedwongen om carrière te maken, in besturen en commissies te zitten, te laten zien dat ze het minstens net zo goed doen als de mannelijke collega’s. Mijn legacy is: “Doe dit als je het echt zelf wilt, niet omdat men het van jou verwacht”. Voordat je ergens voor gaat, zet eerst je kompas, denk rustig na waarom je iets zou willen, waarom dit voor jou belangrijk is en wat je ermee zou willen bereiken. Doe het niet voor een ander, niet voor je ouders, je vriendinnen of voor ‘alle vrouwen’. Doe het echt omdat dit jouw ‘burning desire’ is en wees ook eerlijk als je het niet wilt. Het is geen schande om te zeggen ik vind het prima om een prettige deeltijdbaan te hebben, met vriendinnen af te spreken en er voor de kinderen te zijn. Schaam je nooit voor jouw bewuste keuze, onafhankelijk van de vraag of dit de keuze voor een carrière is dan wel juist niet voor een carrière.”

Fabienne over haar nominatie

“Wat een ongelooflijke eer dat ik genomineerd ben voor zo een belangrijke rol. Ik voel me oprecht vereerd dat iemand mij ziet als een rolmodel voor zo een essentiële positie. Ik streef er elke dag naar om als vrouwelijke leider enerzijds te leiden met een vrouwelijke ‘touch’ binnen een door mannen gedomineerde wereld en anderzijds vrouwen binnen en buiten mijn eigen team verder te helpen in hun carrière. Dat een ander beseft hoe belangrijk dit is in mijn dagelijkse leven en carrière en mij daarvoor zelfs nomineert als rolmodel vind ik absoluut prachtig.

Vrouwelijk leiderschap bestaat volgens mij uit twee verschillende aspecten. Als eerste, pas als vrouw je leiderschapsstijl niet aan aan de mannelijke stijl maar gebruik je vrouwelijke krachten. Leid met meedogendheid. Probeer je in de ander in te leven en werk hard maar weet waar je prioriteiten liggen, zoals bijvoorbeeld familie of gezondheid. Ten tweede bestaat vrouwelijk leiderschap uit het helpen, motiveren en stimuleren van andere vrouwen die door dezelfde uitdagingen zijn gegaan. Zorg voor elkaar en wees eerlijk over je eigen hindernissen zowel op het werk als ook privé. Ik draag aan vrouwelijk leiderschap bij omdat ik een duidelijke ‘vrouwelijke leiderschapsstijl’ heb waar ik honderd procent achter sta. Mijn prioriteit is dat het mijn team goed gaat en er optimaal wederzijds vertrouwen is. Ook vind ik het belangrijk dat ik waardevolle relaties opbouw met al mijn stakeholders en streef naar een optimaal resultaat. Daarnaast ben ik erg bewust bezig om vrouwen in mijn team verder te brengen, te coachen en een waardige mentor voor hen te zijn.

Onze grootste vijand zijn wij helaas zelf. Wij denken dat we niet genoeg zijn en minder belangrijk zijn. Dat de ander het beter kan en dat we ons niet voor honderd procent kunnen geven omdat we nog een privéleven hebben. Wij moeten in onszelf gaan geloven. Helaas is dat niet snel aangeleerd en daarom moeten wij vrouwen elkaar ondersteunen. Zodra wij vertrouwen hebben in onszelf en accepteren dat er geen optimale work-life balance bestaat maar dat we bewuste keuzes moeten maken en hierachter moeten staan, zijn wij niet meer te stoppen. Ik zet mij daarom ook enorm in om iedere vrouw die ik in mijn carrière en in mijn privéleven tegenkom de ondersteuning, het vertrouwen en de kracht te geven zodat ze in zichzelf gaat geloven. Als we dat bereikt hebben en elkaar ondersteunen om naar de top te komen – en een beetje geluk – dan komen we er zeker samen!”