Vroeger wilde ik topvrouw worden. Geen idee wat het precies inhield, maar het leek me een begerenswaardige titel. Ik had ergens gelezen dat je dan een ton per jaar moest verdienen, maar hoe ik dat ging bereiken en wat erbij kwam kijken, dat stond me niet echt voor ogen.
Wel vond ik het feit dat er ‘positieve actie’ nodig zou zijn om vrouwen te laten doorstromen in het bedrijfsleven volstrekt achterhaald. Komend uit een jongensgezin waren mannen en vrouwen in mijn ogen gelijk. Dus betrad ik het werkende bestaan met veel ambitie en was carrière maken, compleet met glanzende leaseauto, een levensdoel.
Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik mijn baan zo serieus nam dat ik eens eerder van vakantie terugkwam omdat er een nieuwe baas zou beginnen en ik er wilde zijn op zijn eerste dag. En dat ik mijn eerste zwangerschap verborg met een te groot jasje, want een dikke buik zou mijn carrièrekansen negatief kunnen beïnvloeden.
En zo ging ik strijdend ten onder. Als vrouw tussen de haantjes staan beviel me niet, en toen ik eenmaal kleine kinderen had, wist ik niet meer wat mijn ambitie nu eigenlijk was.
Dat was de start van Lof magazine. Om te laten zien dat het kan en mag, ambities hebben op meerdere vlakken in je leven: zowel op je werk als in je gezin. Dat je ambities niet afnemen als je moeder wordt, maar dat je er gewoon een paar bij krijgt. Lof bleek een schot in de roos. Nog vaak kom ik vrouwen tegen die me vertellen dat Lof een baken was in drukke dagen. Even op adem komen en je realiseren dat je niet alleen bent. Een dosis herkenning, erkenning en inspiratie om dóór te gaan. En hoewel we als magazine niet meer structureel verschijnen, is de missie van Lof om vrouwen met ambities een podium te geven nog altijd springlevend. Zo was er onlangs het KRO-NCRV-programma Waarom werken vrouwen niet?, waarin Nederlandse vrouwen ambitieloos en zelfs lui werden genoemd. Tegelijkertijd laaide ook de discussie over ‘deeltijdprinsesjes’ weer op, waar vooral mannen dan een mening over hebben.
Tijd dus om toch weer een Lof te maken. Directe aanleiding voor deze editie was de tentoonstelling Vrouwen met Kracht, die in samenwerking met Topvrouwen.nl is uitgebreid tot een indrukwekkende collectie portretten van inspirerende vrouwen uit het bedrijfsleven. Dit nummer staat vol topvrouwen die op waardevolle wijze bijdragen aan onze economie en die zowel zichzelf als de next generation zichtbaar willen maken. Dat daarmee soms twijfel gepaard gaat, steken ze ook niet onder stoelen of banken. Nog steeds is het niet makkelijk om jezelf als vrouw in de spotlight te zetten. Waar die twijfel uit voortkomt, lees je ook in deze Lof op pagina 16.
In een interview vertelt psychater Iris Sommer, auteur van Het Vrouwenbrein, dat de hersenen van mannen en vrouwen anders ‘gewired’ zijn. Mannen vertonen vaker roekeloos gedrag onder invloed van testosteron, een hormoon dat de meeste vrouwen moeten ontberen. Dat zou dus verklaren waarom ze vaker overvallen worden door onzekerheid: kan ik dit wel, wie ben ik om dit te zeggen? Zo veel twijfel, daar kan geen fake it till you make it-training tegenop. Iets wezenlijks in ons vrouwen zegt dat we helemaal geen zin hebben om onszelf te overschreeuwen.
Daarmee laat ik ook mijn ambitie om topvrouw te worden definitief varen. En sluit ik me graag aan bij de boodschap van Neelie Kroes die ik voor deze Lof interviewde: laten we elkaar helpen en steunen, ons inzetten voor andere vrouwen.
Als we elkaar liften, hebben we geen botox nodig.
Jolanda Holwerda
Founding editor Lof
lofvoorjou.nl